ببینید ما هر چیزی را باید نسبت به زمان خودش نگاه کنیم. حوزه و شاگردان و طلاب امروز را باید با توجه به زمان امروز ارزیابی کنیم. ما نمیتوانیم بگوییم طلبه امروز مثل طلبه دیروز است چراکه دین ما و اجتهاد ما به قول امام اجتهاد پویا است؛ بنابراین چالشهایی که وجود دارد و امروزه دشمنان برای حوزهها به وجود میآورند متفاوت است. ما نمیتوانیم بگوییم طلاب دارند افول میکنند، نه. ما اگر بیاییم نگاه کنیم ازنظر علمی میبینیم که طلاب نخبه ای تربیت شدند.
بله؛ بنابراین حوزه در حال شکلگیری و رشد علمی است. الآن ببینیم کشور پهناور پاسخگوی نیازهای فکری و اعتقادی و پاسخگوی شبهات مردم در دنیا است ؟و جز طلبه کس دیگری نیست؛ بنابراین حوزه ما در حال رونق است... برخلاف اینکه حالا برخی مواقع بعضیها گله یا شکوه میکنند که حوزه رشد علمی نداشته و تنزل کرده و افت علمی داشته است من فکر میکنم با توجه به پایاننامهها و مطالب دیگر میبینیم که حوزه در حال رشد و نمو و پویایی است.
اولین کاری که مسئولین حوزه در قبال ورودیهای حوزه دارند عبارت است از اینکه ورودیها را توجیه کنند؛ یعنی باید بیان و تبیین کنند که شما که وارد حوزه شدید هدفتان چیست؟ هدف را برایشان تبیین کنند. اگر برای یک طلبه جوان این مسئله تبیین شود که حوزه چیست،
اول اینکه باید انگیزه داشته باشد دوم اینکه از آمدن به حوزه هدف داشته باشد. آیا هدفش این است که آمده است چند صباحی درس بخواند و به یک مجموعهای وارد شود؟ یا اینکه نه هدف او این مسائل نیست، بلکه هدف کسب معارف دین و تبیین آن برای جامعه مسلمین است. پس خود طلبه هم باید انگیزه و هدف داشته باشد. سوم استعداد داشته باشد. چهارم در کارش برنامهریزی داشته باشد، باید همت و تلاش داشته باشد. باید فراغت بال داشته باشد. باید هم خودش و هم مسئولین امکانات و لوازمی که برای رشد و تعالی یک طلبه نیاز است فراهم کنند.
1.اخلاص2.داشتن هدف3.برنامه ریزی4.ارتباط اولیاء با مدرسه و نکتهای که بنده تجربه کردم این است که یکی از رموز موفقیت جوانها و مخصوصاً طلاب، ارتباط داشتن خانه با مدرسه است. یکی از کارهایی که خودمان از وقتی آمدیم انجام دادیم، برنامه هماندیشی و محفل انس با خانوادهها بوده است؛ یعنی اولیا را دعوت میکردیم سالی یک یا دو بار اهداف مدرسه را برای خانوادهها عرض میکردیم و از آنها میخواستیم که با ما ارتباط داشته باشند. آنها گاهی ارتباط حضوری یا تلفنی داشتند. من فکر میکنم یکی از مؤلفههای موفقیت برای یک طلبه که باید در زندگیاش داشته باشد این است که خانه با مدرسه ارتباط داشته باشد.
بخشی از آسیب ها عام است که برای همه هست اما بعضی از چیزها هست که ممکن است برای جامعه ضرر داشته باشد اما برای یک طلبه خطر بیشتری داشته باشد. یکی از آسیب ها که امروز مخصوصاً جامعه جوان ما را تهدید میکند عبارت است از نحوه عدم استفاده مفید از سیستمهای پیشرفته تکنولوژی مثل تلفن همراه و امکاناتی که در اینجور مسائل هست.
متاسفانه امروزه میبینیم که روی بسیاری از پشتبامها این امکانات وجود دارد و دیگر چهکار میشود کرد. با تجربهای که شده است ما به این نتیجه میرسیم که عمل سلبی به تنهایی مفید نیست. بهترین کار فرهنگسازی است. به این معنا و مفهوم که ما بیاییم به جامعه و جوان و بچههایمان بیاموزیم که آثار مثبت و آثار منفی این امکانات پیشرفته چیست؟ اتفاقاً در جلسه اولیا در بهمنماه بود این مسئله را مطرح کردیم. قبلاً فقط پدرها را دعوت میکردیم، این بار مادران را هم دعوت کردیم، چون فضای مدرسه کوچک بود. آن روز به طلاب گفتیم به جمکران بروند. حجتالاسلام و المسلمین دکتر کرمی را هم دعوت کردیم در رابطه با این آسیبها و آفتهایی که وجود دارد هم بحث در افراط در احساسات و هم نحوه استفاده از امکانات پیشرفته صحبت کردند و خوشبختانه خیلی استقبال شد. فرهنگسازی و استفاده کردن از اساتید مجرب و مشاورین مجرب در این زمینه بسیار مهم است. اینها جوان هستند و الانسانُ حریصٌ علی ما مُنِع.
من آینده حوزه را بسیار روشن و خوب میبینیم. برای اینکه مسئولین حوزه الحمدلله شبانهروز دارند تلاش و کوشش میکنند جهت فراهم کردن امکانات برای رشد علمی و معنوی طلبهها در سراسر کشور. مراجع بزرگوار تقلید هم به فضل الهی و حضرت آقا برای مسئولین اجرایی حوزههای سراسر کشور پشتوانههای قوی هستند. از آنطرف طلاب را هم میبینم که خیلی استعداد و ذوق و علاقه وافری دارند نسبت به اینکه بتوانند برای جامعه و مسلمین بیشتر در آینده خدمترسانی داشته باشند. من آینده حوزه را بهطورکلی بسیار روشن و درخشان میبینم. الآن داریم میبینیم که در سراسر جهان وقتی طلاب فضلا و علما و اساتید هر جا ورود پیدا میکنند موفق هستند و
تهیه و تنظیم: حجت الاسلام والمسلمین حاج آخوند- مصطفی منفرد